Rusko: Prezident Putin navrhol reformu hornej komory parlamentu

27.06.2012 Celý región

Moskva 27. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin predložil dnes do parlamentu návrh reformy jej hornej komory, Rady federácie. Tá sa podľa jeho slov má stať viac demokratickou a "regionálnou" z hľadiska svojich členov.

Návrh zákona predpokladá, že kandidát na voleného regionálneho gubernátora bude musieť počas svojej predvolebnej kampane určiť troch kandidátov. Po zvolení následne určí jedného z nich ako svojho zástupcu v Rade federácie. Ďalší členovia v hornej komore zákonodarného zboru budú vybratí z poslancov regionálnych parlamentov.

"Proces reformy hornej komory bude postupný, uskutoční sa súbežne s voľbami gubernátorov a voľbami do regionálnych zákonodarných zhromaždení," povedal Putin podľa agentúry RIA Novosti.

V súčasnosti tvoria hornú komoru ruského parlamentu po dvaja predstavitelia z každého subjektu Ruskej federácie - sú to zástupcovia gubernátorov a regionálnych parlamentov.

Rusko podľa Putina musí zrušiť existujúcu prax v Rade federácie, kam sa dostávajú ľudia bez spojenia s regiónmi, ktoré zastupujú.

Členovia Rady federácie by po novom mali mať najmenej päťročný trvalý pobyt, respektíve zastávať verejný úrad alebo pozíciu v štátnej službe v príslušnom regióne.

Nový zákon tiež znižuje spodný vekový limit pre členov hornej komory parlamentu z 30 na 21.
 

Vyberte región